Skip to content

Ismét véget ért egy évad

Néhány hete már kitört a nyári szünet az iskolákban és a tanévvel együtt véget ért a bábszínházi évad is. A 2017/2018-as évadban az új bemutatók mellett sok más is történt a Napsugárban. De haladjunk sorban.

Az évad sok tekintetben a másságról és az elfogadásról szólt. Az évad első bemutatója októberben a Titokzatos jóbarát volt, melyben egy kisoroszlán keresi barátját, mígnem rájön, hogy végig mellette volt. Kedves történet volt ez a barátságról, s hogy néha a legjobb barátunk a szemünk előtt van, de észre sem vesszük. Ezt követte novemberben a miskolci Csodamalom Bábszínház vendégjátéka, Fekete Ádám: Kamrapocok című darabja, mely Fritz Attila előadásában érkezett hozzánk. Az előadás az elmúlásról, a másságról és az elfogadásról adott példát a gyerekeknek. Decemberben, az adventben, a Napkeletre nézzetek! betlehemes játékunkat játszottuk. Az évad talán egyik legérdekesebb előadása Petőfi Sándor: A helység kalapácsa volt. Az embernagyságú bábok és a színészi játék kettőséből olyan előadás született mely rabul ejtette a legkisebbeket, de a felnőtteket is. Áprilisban került a nézők elé a zalaegerszegi Griff Bábszínházzal közös előadásunk a Lenka és Palkó. Az óvodás Lenka és a kisiskolás Palkó története is a másságról és annak elfogadásáról, a barátságról szólt.

Az 5 óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló előadáson túl két új babaszínházi bemutatót is tartottunk. A sorozat ősszel a Csíkos csoda manócskáival, majd decemberben az Afrika című csodás, színes játékkal egészült ki. Sajátjaink mellett vendégelőadásokkal is vártuk a legkisebbeket (0-4 éves korig) most is minden hónap második szombatján.

Márciusban ötödik alkalommal rendeztük meg az ország egyetlen Bábos Drámaíró Versenyét, ahol most három határon túli bábszínház volt társunk a játékban, míg a társrendező szerepét a zalaegerszegi Griff Bábszínház vállalta magára. A divatos témára Berg Judit, Szabó Borbála és Tasnádi-Sáhy Péter írt drámát, melyeket Rumi László, Somogyi Tamás és Lázár Helga rendezésében láthatott a közönség.

Szép lassan közeledett az évad vége és egyre gyorsabban a XVII. Nemzetközi Bábfesztivál. Június végén 5 napon át a bábjátszásé volt a főszerep. Az Amatőr Bábjátékosok Találkozójával induló fesztiválon 27 előadást, koncertet nézhettek meg négy nap alatt az érdeklődők. Négy külföldi darabot (Cseh, Szerb, Spanyol, Olasz) és 15 hazai társulat illetve független előadó 24 bábelőadását, 2 koncertet és egy táncelőadást láthatott a fesztivál közönsége. A Nemzetközi Bábfesztivál kiérdemelte a Minősített Európai Fesztivál címet is.

Mindeközben

Februártól elindul EFOP-3.3.2-16-2016-0001 számú, Parazsat a háromlábúnak, száguldjon, mint a gondolat! című pályázati projektünk, melynek keretében 12 oktatási, nevelési intézmény számára valósítunk meg témanapsorozatot. A projekt 30 millió forintos, 100%-os támogatás mellett valósul meg. A népmesék és a magyar mondavilág elemeire építve avatjuk be a gyerekeket a bábszínházi világba.

Három fesztiválon jártunk határainkon túl. Temesváron, a Nemzetközi Báb- és Gyermekszínházi napon Csacsifogat című előadásunkkal szerepeltünk. A darab ebben az évadban érte el 100. előadását. Csíkszeredán a Lurkó Fesztiválon 3 darabbal is szerepeltünk, ott a Rongy Elek, a példakép, a Kőszív és a Csacsifogat című előadásainkat játszottuk nagy sikerrel. Végül Brassóban, a Mesekaraván Fesztiválon A helység kalapácsa hódította meg a nézőket.

Részt Vettünk a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. által koordinált Bűvös bábos mentorálási programban, így több megyei amatőr bábcsoport munkáját segíthettünk, vagy bábáskodhattunk megalakulásuk körül.

  1. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján társulatunk átvehette a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést.

Elindult a Munkácsy – negyed projekt tervezési szakasza, melynek keretében a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületet kap a Malomtéren. Nagy öröm és rengeteg munka, hogy olyan bábszínházat és közösségi teret álmodjunk, ahol hosszú éveken át magas színvonalon és csodás környezetben várhatjuk majd a hozzánk látogató kicsiket és nagyokat.

Mindez számokban pedig a következő képpen néz ki:

232 előadás

3272 bérletes

22185 összes nézőszám

24 fős társulat.

You may also like...