Skip to content

Harminc társulattól 27 előadás

Június 21-24.: XVII. Nemzetközi Bábfesztivál Békéscsabán

Békéscsaba a Napsugár Bábszínházzal és a nemzetközi fesztiválok megrendezésével már beírta magát a kultúrtörténetbe. A legelső rangos találkozót éppen ötven esztendővel ezelőtt tartották, és azóta három évente ismétlődik a színvonalas seregszemle hazai és külföldi társulatok részvételével, különleges programokat nyújtva elsősorban a gyermekközönségnek. A közelgő esemény előkészületeiről és a négynapos programsorozatról a szervezők június 1-jén tartottak sajtótájékoztatót az Ibsen Ház udvarán.

(Niedzielsky Katalin írása)

 

Minden fesztiválra, így az ideire is új művet komponált a Rokodál zenekar, ez a Fesztiváldal jelezte a sajtótájékoztató kezdetét, a kellemes rockzenét többször halljuk majd június 21-étől. Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója először a fesztiválok 50 éves történetére emlékeztette a résztvevőket. Mint mondta, a legelső ünnepet még „apu szervezte” 1968. június elsején, fél évszázaddal ezelőtt. S akkoriban nem gondolták, hogy ilyen jelentőségű rendezvénnyé és hagyománnyá válik a fesztivál. Az elmúlt évek során nem volt egyszerű elérni, hogy továbbra is megmaradjon és „működjön” a rendezvény. Nagy segítséget jelentett ehhez  a minisztériumi 10 millió forint, a városi és a megyei önkormányzat, illetve a kisebb támogatók hozzájárulása.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a fesztivál finanszírozása biztosított, amiben nagy szerepe van az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásnak. Mint hangsúlyozta, az önkormányzat számára kötelesség a szakmai és az anyagi támogatás, a nemzetközi jelentőségű rendezvény tovább éltetése, a bábjátszás hagyományának őrzése, a mai gyerekek művészeti nevelése, különös tekintettel az infokommunikáció térhódításának korában. Kiss Tibor, a város kultúráért felelős alpolgármestere arról nyilatkozott, hogy a Napsugár Bábszínház előadásai mindig különleges élményt nyújtanak nemcsak a család legkisebb tagjainak, hanem a szülőknek és a nagyszülőknek is.

A XVII. Nemzetközi Bábfesztiválra harminc társulat, előadóművész kapott meghívást, akik több helyszínen, az Ibsen Ház udvarán, a Napsugár Bábszínház kistermében, a Jókai Színházban és a teátrum előtti téren 27 bemutatót tartanak. Lenkefi Zoltán a programsorozatot megelőző június 20-áról elmondta, hogy ezen a „nulladik napon” amatőr bábjátékosok találkozóját rendezik meg, oktatásra hívták az egész megyéből a csoportokat, az előadásokat egymás előtt játsszák, majd értékelik. A fesztiválprogram mint mindig, most is Lenkefi Konrád emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik a Penza lakótelepen, majd a megnyitóünnepség és az óriásbábos felvonulás után a Vitéz László és az elátkozott malom című produkciót adja elő a kaposvári BábSzínTér társulata. A házigazdák A helység kalapácsával, az egri Mikropódium a Con Anima, a Balassi Táncegyüttes az Állati mese című bemutatóval szerepel első nap. Este a Petőfi Utcai Általános Iskola zenekara és a Rokodál együttes ad koncertet.

Június 22-étől, péntektől benépesül a színház előtti tér, mutatványosok, bábosok lépnek fel, kinyit Paprika Jancsi csúzlidája, Kádár Ferkó Bábos fotószínháza, a Tekergőtér és a Jövendőmondó Színház. Hazai és külföldi társulatok produkciói láthatók, többek között a debreceni Vojtina Bábszínház Tessék engem megmenteni!, a spanyoloktól Az idő játéka, az olasz Pulcinella történetei, este Kaláka koncert szórakoztatja az érdeklődőket. Szombaton is számos meglepetés, többek között cseh és szerb előadás, babaszínházi produkció színesíti a palettát, várja a legkisebbeket. Vasárnap például hat bemutató lesz, többek között Az égigérő fa a Rigócsőr király szerepel műsoron. A fesztiválzárót a Jókai Színház előtti téren tartják 16 órától.

Lenkefi Zoltántól megtudtuk: régi és új társulatokat egyaránt meghívtak, járnak sokfelé, látnak különböző előadásokat, segítenek a rendezők, a tervezők a válogatásban, hogy a legjobb előadásokat hozzák el a fesztiválra. A házigazdákkal és a vendégekkel együtt legalább 130 bábos szórakoztatja majd a közönséget, főleg gyerekeket, akik iskolákból, napközistáborokból érkeznek, vagy a családokkal jönnek.

A Napsugár Bábszínház munkatársai néhány éve újszerű zsűrizést vezettek be, amikor a produkciók értékelését a leginkább érintettekre, a gyerekekre bízták. Felkértek most is öt, mesemondóversenyen nyertes alsó- és felsőtagozatos iskolást, hogy nézzék meg, majd értékeljék az előadásokat. A gyermekzsűri dönt a helyezésekről, de avatnak közönségdíjast is, a legjobbak Bende Róbert keramikus művét kapják ajándékba.

Niedzielsky Katalin

You may also like...