Skip to content

Amikor egy padból munkagép lesz, avagy a piszoárhoz fel kell nőni, illetve köd előttem, köd mögöttem a lejárni képtelen felhúzható fémkatica előadásában

Lassan 24 órája kihúztuk a címet, amiből a bábos darabok születtek az éjjel. A munka folyik a próbatermekben; akad, ahol az író is segíti a szöveg értelmezését, máshol már a mozdulatokat próbálgatják, a harmadikon a szereplők személyiségét igyekeznek megtalálni.
Benéztünk mindhárom csapathoz, hol tartanak most. 

Amikor egy kerti padból munkagép lesz
Presits Tamás és Czumbil Emőke forgatja, csak forgatja. A kezükben egy kerti pad válik munkagéppé. A locsolóban pihenő pókot Spergel Anna zavarja meg a pléhbe kiáltott légkalapács hangutánzásával. A kanna kiválóan erősíti Anna effektjét. Az eszköz egyébiránt ütvefúró és lapát egy bányában. „Meddig forgassuk?” – kérdi a padforgatásban kimerült színészpáros. „Ha rövid lesz a darab, akkor 10 percig.” – válaszolja nevetve a rendező, Kovács Petra.

A piszoárhoz fel kell nőni
„A kiválasztott báb nagyon jó lesz, mert van mivel pisilnie.” – állapítja meg sommásan Balázs Csongor. Hát igen, a Győző és a koffertigrisek a szaniterek – gyermekek számra – titokzatos, olykor ijesztő világával való vívódást tárja elénk, amelynél a fent említett cselekedet és azt kiszolgáló szerv hangsúlyos szerepet kap. Na meg a kofferek, amelyek beterítik a próbahelységet.

Petty vagyok, de hívhatok Petinek
A lejárni képtelen felhúzható fémkatica sok-sok dalából felvillant egyet-kettőt, amikor blogíró#1 és blogíró#2 bekukkantanak a próbára. A Krachot, a szakadt kesztyűs varjú bábot megformáló Mészáros Mihály kezdetben beletörődve, majd a rendezői instrukciónak köszönhetően optimistán buzdítja a többi játékot: „Új otthont kell keresnünk, ez az utolsó, az egyetlen esélyünk!”

Kedves Olvasó, leendő néző! Amíg nem járt ezen a varázslatos helyen, nem ismerte meg közelebbről ezt a csodákkal teli alkotásfolyamot, addig a két, sőt három krónikás csak ízelítőt tud adni a Bábos Drámaíró Verseny nagyszerűségéből. Úgyhogy, a hét nyűgjeit hátrahagyva, jöjjön, jöjjenek az Ibsen Házban, ahol kitárta kapuit a bábok világa.

You may also like...