Skip to content

Tálalásra érett alma

Dukát Erika írása

Az Emese almája című darab főpróbáján jártam. Harmonikaszó és fényjáték fogadott. Emese és Márió, a két főszereplő 2 dimenziós alakja lebegett éppen a megvilágított díszletháztetők fölött. Később a színészek (Czumbil Emőke és Czumbil Örs) által mozgatott, szépen kidolgozott gyermekfigurák vették át a játékot. A tél-jelenetben hóemberépítés, szánkózás és hógolyózás elevenedett meg. A kulisszajárás során említett nagy elefánt mellett, a zöld csíkos puha kaméleonnal, a fehér vigyorgó lajhárral és a gyurmapatájú rózsaszín malaccal is találkozunk a darabban, akik a szereplők játszótársai.

A próbán érezhető (és hallható) volt a jó hangulat. Már csak finomítások, alakítgatások történtek. Pl.: „ne legyen benne civil mozdulat, tudnál hangosan suttogni?, próbálj meg csak az egyik oldalra gesztikulálni, amikor eljátszod, hogy megfáztál, legyen náthásabb hangod” stb.

A gyermekek hétköznapjait bemutató, Kiss Ottó versesköteteiből – Csillagszedő Márió és Emese almája – táplálkozó mesében az élet „nagy dolgait” – barátság, szerelem, boldogság, fájdalom – követhetjük nyomon, gyermeki nézőponton keresztül. A színészek nagyszerű játékát látványos fénytechnika és fülbemászó dallamok teszik még élvezetesebbé.

A szereplők beszélgetéseiből többek között megtudjuk, hogy miért csuklik a csuklós busz, miért engednek le a lufik éjszaka, ki az ideális társunk Márió szerint, miért különböznek a fiúk és a lányok, mikor leszünk előrelátók, hogyan lehet szépen sírni, mi történik, ha a kockát elvetjük, hogyan érnek össze a végtelenbe futó vonatsínek és mihez hasonlít az örökké tartó barátság.

Nemcsak kicsik és nagyobbacskák számára lehet kedves az április 11-én bemutatkozó darab, hanem az őket kísérő felnőttek számára is, akik felfedezhetik benne a mélyebb tartalmakat.

2015. április 11-én 16.00 órától várunk sok szeretettel minden kedves érdeklődőt!

 

You may also like...