Skip to content

Rigóbuborék, fuffantás

Az Őrangyalok vizsgájának utolsó próbatételébe csöppenünk. A jelöltek könyök- és térdvédőkkel felszerelkezve várják a feladatot. „Én erőt, bátorságot és éleslátást fogok belehímezni!” – Kosznovszky Marci lelkes tanoncként teljesíti feladatát, majd elégedetten, kissé meghatódottan várja tanára elismerését. Sári néni, alias Soós Emőke, mint egy gospel kórus vezetője irányít, és láthatóan megkönnyebbült, hogy mára már nem két számmal kisebb körömcipőben kell mindezt teljesítenie.

„Én sirályőrjöngést és rigóbuborékot fogok belehímezni!” – lelkendezik Szucher Ági.

A színészek nem figyelnek, de a zenekar tagjaiból Kipukkad a nevetés: „Rigóbuborék?!”

Kicsivel később az Őrangyalok őrangyala, Berg Judit kipihenten várja, hol tart darabja. Elvégre teljes felhatalmazást adott a mű változtatásában. Nem csalódik, sőt, hálásan követi a színpadon zajló eseményeket.

A boszorkány, tudják, aki rendesen megnyalta fakanalát, most vehemensen ütlegeli a békákat. „Na ez lesz a bábos közhely!” – jegyzi meg önkritikusan Lázár Helga, a közönség derültségét kiváltó jelenetre.

„Most próbáljátok meg fuffantás nélkül.” És a békák elszabadulnak, majd Lara, a boszorkány hatástalanítja őket. Hogy miként, az legyen titok, de a kétéltűek agóniája ismét nagy sikert arat a nézők körében.

A publikum időközben felduzzad, amelynek láttán Emőke, felbukkanva a takarásból, meglepetten csapja össze kezét: „Mekkora közönség!” Közben a zenekar rosszalkodik: „Bedrogozott békák.”, „Az egyik úgy néz ki, mint Slash fiatalkorában.” – mindezt ismert és kevésbé ismert zenei motívummal kísérve. Helga nem hagyja lankadni a figyelmet: „Ezt a jelenetet elpróbájuk újra, majd újra, és utána még egyszer.” Nincs ellenvetés, nincs duzzogás. Imponáló, hogy a fáradtság ellenére is mindenki alázatosan kezdi újra és újra, és újra.

A látogatók hálásan adják át magukat a játéknak. Egyfajta terápiás hatása van a próbának, ahogy az egész rendezvénynek is. Valakinek terheléses gyógymód, másnak relaxációs kezelés. Csak ajánlani tudom!

A Blogíró

You may also like...