Skip to content

Óvodák a Napsugárról


A Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda vezetőjeként küldöm az Óvodánk gondolatait a Bábszínház világáról, élményeinkről:

“Évek óta járunk csoportjainkkal a Napsugár Bábszínház előadásaira. Olyan érzelmeket, üzeneteket, erkölcsi értékeket közvetítenek ezen előadásaik, mely minden korosztály számára fenntartja az érdeklődést! A díszlet, a bábok, a látvány, a fény és hang effektek olyan élményt adnak a gyermekeink számára, melyet az óvoda keretein belül nem tudunk biztosítani. Ezzel a varászlatos világgal a színház falain belül ismerkedhetnek meg, ezért arra buzdítunk minden pedagógus kollégát, hogy bátran vigyék gyermekeiket, mert azon gyermekek, kiket szüleik nem ismertetnek meg a színház világával, csak általunk nyerhetnek betekintést ebbe a csodába. Az élmény után a csoportokban folytatódik a feldolgozás, a látottak felelevenítése, esetleg kedvenc részlet kiemelése, lerajzolása…mely szereplő tetszett a legjobban? Kinek a bőrébe bújnál? Tanulságok levonása stb… mely számos spontán lehetőséget ad a gyermekek játékos fejlesztésére. Mindemellett elsajátítjuk a színházi viselkedés alapvető szabályait, kultúráját! Az előadás után tiszteletünket, és köszönetünket, tapssal fejezzük ki!

Köszönjük a lehetőséget, hogy részesei lehetünk az elődadásoknak!” Királyné Egri Mónika, óvodavezető

„Gyermekeink számára mindig nagy izgalom az előadásokra való készülődés. Kíváncsian várják, hogy az adott élmény kapcsán, milyen “mese világba” csöppenek bele újra és újra. Szeretik az egész Bábszínház hangulatot, mely már az érkezésüktől, a kapun belépve egy álomvilágba repíti őket, kedvességével, bájával, gyermek szeretetével. Csodálatos perceket töltünk el mindig nálatok.  Köszönjük szépen!„ Szigliget Utcai Óvodások


„Kedves Napsugár Bábszínház! Kedves Napsugarasok!

Békéscsabán vagyok óvodapedagógus, ebben a városban voltam óvodás is – a Kölcsey Óvodában. Itt ismerhettem meg Lenkefi Konrád bábjait, Edit néni és Ilike néni által a bábozás varázslatos világát – ennek már 50 éve.

Amikor 18 éve Zoli fia újra életre keltette a Bábszínházat, nem volt kérdés, hogy szeretnék a Bóbita csoportos óvodásoknak is csodás élményeket adni azzal, hogy rendszeres bábszínház látogatók leszünk. Külön öröm számomra, hogy Soós Emőke lánya, Zselyke is Bóbitás volt, így még mélyült személyes kötődésem.

Egyszer, még Lenkefi Zoltánnal is dolgozhattam együtt több Művészeti Programban dolgozó óvodapedagógus társammal, hiszen Zoli segített nekünk a Világszép nádszálkisasszony meséhez varászlatos díszleteket készíteni.

Ezzel a népköltéssel szeretném megköszönni óvodásaim nevében az igényes meséket, a gyönyörű, a megható, a vidám vagy humoros előadásokat – az igazi művészeti élményt.

ÁLDÁS (népköltés)

Földből magba,

magból szárba,

szárból virágba,

virágból kalászba,

kalászból kenyérbe,

kenyérből testembe,

testemből lelkembe,

lelkemből lelkedbe.

Köszönjük a sok élményt lelketekből lelkünkbe. Tóth Ágnes Százszorszép Művészeti Bázisóvoda Bóbita csoport”

„Mindig nagyon várják a gyermekek, mert tudják, hogy valami különleges varázslatban lesz részük. A műsort csillogó szemmel, gyöngyöző kacajjal nézik. Még napok múlva is sokat emlegetik a szereplőket, játékukban is megjelenik! Köszönjük a varázslatos élményt!”

„Imádom a bábszínházat, ott újra én is gyermek lehetek, ott bármi megtörténhet. Az a gyermek, aki nem járt, nem járhatott még bábszínházban az valami csodát nélkülöz. A békéscsabaiak -kicsik és nagyok-, szerencsések, hogy testközelben élhetik át a mese varázslatát. 🙂 Én így érzem, gondolom.”

„Egy szó, mint száz, szuper a társulat, a darabok, hiszen mindig tudunk egyeztetni úgy, hogy jó legyen. Köszönjük Neked is a munkádat!”

„Nekem a díszletek tetszenek, nagyon ötletesen tudják variálni a jelenetnek megfelelően. Szeretem az előadókat, akik mozgásukat, hangjukat képesek egy darabon belül is több szerepet megformálni!”

„Nívós előadások, amelyekben keveredett a humor és nevelő hatású mondanivaló. Az előadások alatt a gyerekek beleélték magukat a történetekbe, az előadással együtt éltek, nevettek csodálkoztak. A humoros részeket napokig emlegették, idézték, tovább élt bennük az élmény.”

„Nagyon színvonalas, és kedvesek az előadások. Minden a gyerekekről és gyereknek szól. Ahogy belépünk az előtérbe és folyosóra tükröződik a hely szellemisége. Gyönyörű, egyedi bábokkal és színes effektekkel teszik élvezhetővé a meséket.”

„A kezdetektől járunk az előadásokra. Mindegyik darab egy gyöngyszem, elvarázsolja nem csak a gyermekeket, hanem minket óvodapedagógusokat is. Legtöbbször van utóélete is az előadásoknak. A gyermekek beszélnek róla, rajzolnak róla, játszák a látottakat.

A gyermekeim több éven keresztül abban a szerencsében részesültek, hogy a Napsugár Bábszínház adta varázslatot átélhették, hálás köszönetem érte. A mese adta élményvilággal gazdagodtak mindezekkel bővült a fantázia világuk, sokat kacagtak és napokon keresztül meséltek az előadásokról. Mint Szülő és mint óvodapedagógus nagy szeretettel gondolok erre vissza és boldogsággal tölt el, hogy gyermekeink ilyen színes, örömteli mesevilágban nőhetnek fel. Bízunk benne, hogy a jövőben is oly szerencsések lehetünk, hogy ennek a varázslatnak továbbra is részesei lehetünk. Nagy lelkesedéssel várjuk az új helyszínt és kívánunk sok sikert mindehhez.”

„Szeretek a csoporttal járni a bábszínházba, olyan mese élményt, feldolgozást ad a gyerekeknek, amit sem az óvodában, sem az otthoni közegben nem kap meg!

A látottakról, megélt élményekről napokig tudunk beszélgetni az oviban.

Mint nagymama, nagyon szeretek járni az unokáimmal a bábszínházba, amit mindig nagy izgalommal várnak. A színház dolgozói akkora szeretettel fogadnak minden előadás alkalmával, az unokáimmal önfeledten töltök egy órát, a közösen látott mese élmények még közelebb hoznak egymáshoz.

A Mikulás érkezésével egybekötött bábelőadás pedig a csodát adta az unokáimnak.”

A Százszorszép Művészeti Bázisóvoda pedagógusai


Kedves Napsugár Bábszínház!

Nehéz csak néhány szóval kifejezni azt, hogy mit is jelent az óvodapedagógiában, az óvodás gyermekek számára a bábszínház. Ha mégis tömören kell fogalmazni…..: a bábszínház egyszerre jelenti a mesevarázslatot és a valóságot a gyermeki világkép alakulásában. Meghatározó szerepe van a képességek fejlődésében, alakítja az együttműködést, fejleszti a kreativitást, empátiát, fényt és derűt hoz a hétköznapokba, növeli a bátorságot, formálja az értékrendet, segít eligazodni a nagybetűs életben!

Szeretettel gratulálunk a 18. békéscsabai Napsugaras évadhoz!

A Lencsési Óvoda Gyermekei és Pedagógusai


A Penza lakótelepi és Dr. Becsey Oszkár Utcai Óvoda nevelőtestülete és gyermekei a Napsugár Bábszínházról:

„A Napsugár Bábszínházzal a kapcsolatunk immár 18 éve a megalakulásotok óta fennáll.

Szeretjük a bábszínházat, mert gyermekbarát. Aktuális igazán értékes témákkal, innovatív megoldásokkal, esztétikus bábokkal és díszletekkel várjátok a gyermek közönséget.

Mindig segítőkészek, nyitottak vagytok, bármilyen kéréssel fordulhatunk hozzátok.

A nevelőtestületünk tagjai gyermekként is, a bábszínház előadásain cseperedtek.

Mindig számíthatunk rátok, közös projektünk a Kincses Kultúróvoda pályázat keretében szorosan együttműködtetek velünk, amit ezúton is köszönünk. Szívesen látogattok el óvodánkba is, amit szívesen veszünk. A gyermekek közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a bábszínházról, egy- egy, darab elkészítéséről, háttér munkáról, kulisszatitkokról.

Értéket képviseltek a városnak, a gyermekeknek, az intézményeknek. A város rendezvényeinek fontos szereplői vagytok, kreatívan, innovatívan színesítitek azokat. A saját rendezvényeitek színvonalasak, akkor is, amikor a szabadban, a színház falait elhagyva léptek fel. Más bábszínházakkal jó partneri kapcsolatot ápoltok, tapasztaljuk ezt a fesztiválok alkalmával.

A gyerekeink mindig nagy örömmel és várakozással készülnek az előadásaitokra.

Néhány gyermeki vélemény:

Azért szeretem a bábszínházat, mert..

–              jó a műsor, jól érzem ott magam

–              mindig jó előadást látunk

–              a bábok a legjobbak, viccesek

–              izgulok, amikor megyünk

Köszönjük nektek! Boldog születésnapot!”

Tisztelettel az óvoda nevében: Nagyné Kerekes Anikó, intézményvezető

„Nagy öröm számunkra, hogy évről évre részt vehetünk a Napsugár Bábszínház előadásain.

Minden évben elvarázsolják a gyermekeket és felnőtteket is a csodálatos színpadi elemek között zajló, gyakran modern köntösbe bújtatott, de értékálló történeteik. Változatos mesék, szebbnél szebb bábok, ötletgazdagság, humor, varázslatos mesevilág, modern és klasszikus stílus bájos keveredése jellemzi a társulat kínálatát.

Olyan bábszínház, ahova már megérkezni is jó. Szeretettel várnak bennünket, kedvesen rugalmasak az előadások szervezésekor. Köszönjük szépen!”

Szeretettel: a Becsey O. Utcai Óvoda gyermekei és dolgozói


Kedves Napsugár Bábszínház!

Örömmel köszöntünk 18. születésnapodon! Igaz éveid számát tekintve felnőtt lettél, de mi azért bízunk abban, hogy továbbra is ilyen fiatalos, színes és vidám maradsz, aki érzékeny a szépre. Reméljük továbbra is fontos dolgokról mesélsz majd nekünk, hogy tudjunk tanulni belőle. Szeretünk, Veled játszani és utazni olyan helyekre, ahol semmi sem lehetetlen! Köszönjük, hogy szebbé, teszed a napjainkat!

Szeretettel gondolunk Rád:

„Mi” 🙂 az Evangélikus Óvodából

Bakai Rebeka 6 éves “Hétszínvirág”
Szabó Dóra, 6 éves “Hétszínvirág”

Kedves Bábszínház! 

Hol is kezdhetnénk..

Egy óvoda életében, hétköznapjaiban óriási szerepe van a játéknak, a mesének. Velünk sincs ez másként! Átszövi a mindennapokat, és a lelkünket melengeti. 

Az óvoda falain belül is gyakran foglalkozunk a mesével, a bábozással, de a gyerekek és a felnőttek számára szinte ünnep, ha elmehetünk A BÁBSZÍNHÁZBA!!!

Mindig örömmel megyünk a Napsugár Bábszínházba, mert tudjuk, hogy megint valami csodában lesz részünk! Az a mesevilág, szeretetteljes, meleg környezet, ami ott körülvesz minket, elvarázsolja a gyerekeket és bennünket felnőtteket is. A fantasztikusan megrendezett, kimunkált, hanggal, fénnyel, zenével, bábokkal előadott mesék sokáig élményként maradnak meg. Köszönjük a lehetőségét annak, hogy mindezt élvezhetjük! Az igényesség, a profizmus, amiben sosem kell csalódnunk, ha a Napsugár Bábszínház előadásaira megyünk. A gyerekek olyan kincsekkel gazdagodnak a meséik által, melyeket igaz értékként hordozhatnak további életükben.

Már mondogatjuk a gyerekeknek, hogy hamarosan új helyre fogunk járni, ahogyan ők, úgy mi is óriási izgalommal várjuk a megszépült, újonnan kialakított helyszínt, amely biztosan rengeteg újabb boldog pillanatot tartogat számunkra! 

A Mackó- Kuckó Óvoda gyermek és felnőtt közössége nevében kívánunk a Bábszínháznak Nagyon Boldog 18. Születésnapot, minden dolgozónak nagyon jó egészséget, és hogy még nagyon- nagyon sokáig legyen a varázslatban részünk!! 🙂 

You may also like...