Skip to content

Kesztyűs előadás a Napsugárban

A kesztyűs bábos játékok rajongói most a Napsugár előadásában élvezhetik Paprika Jancsi történetét.

Az előadás időpontja: 2022. 12. 10. 16:00

Az előadást most csak regisztrációs jeggyel tekinthetik meg a szerencsések, akik időben foglalnak: 20/293-5626; 66/333-261

Méhes György Paprika Jancsi című meséje, melyet Antal Pál írt bábszínpadra, a legizgalmasabb bábos hagyományokat igyekszik követni. Színpadra vitele sok örömet, rengeteg játéklehetőséget nyújt a bábjátékosoknak és hatalmas élményt a gyermekeknek.

Paprika Jancsi, a mostanára szinte teljesen elfelejtett figura neve, régen ott szerepelt a jól ismert népi bábhősök mellett. Sokáig vitatott volt, hogy a Paprika Jancsi vagy Vitéz László volt előbb. Mára már tudjuk, hogy Paprika Jancsi az újabb kori magyarországi vásári bábjátékok főhőse. Egy biztos, mindkét figura a magyar bábos tradíció értékes és fontos öröksége. Paprika Jancsi játékáról legelőször 1829-ben tesznek említést, mégis az idők során szinte teljesen eltűnt a vásári bábszínpadokról.

Az ember alapvetően szeret játszani, a bábjáték ehhez hozzásegíti, feléleszti benne az ősi játékkedvet. A bábművészet az utóbbi évtizedekben óriásit fejlődött, szinte mindenféle bábtechnika jelen van, újabban talán túlsúlyban van az olyan előadások száma, ahol a bábot mozgató színész is látható. Természetesen művészi szempontból mindenik azonos értékkel bírhat

A nálunk egy pár évtizede még igen jól ismert paravános, kesztyűs bábjáték kissé háttérbe szorult. Előadásunkkal ezt a hiányt is igyekszünk pótolni, hiszen igazából nem maradhatna egy generáció sem a paravános bábjáték adta csodálatos élmény nélkül. Hiszen ez a technika olyan tulajdonságokkal, ami a bábjátékot igencsak jellemzi. Megvan a saját formanyelve: a játékosság, a humor, a groteszk és a szatirikus ábrázolás.

Az előadás alkotói:

Írta: Méhes György

Bábszínpadra alkalmazta: Kovács Petra

Bábosok: Biró Gyula, Czumbil Örs és Gyarmati Éva

Báb- és díszlet- tervező: Néder Janka

Zene: Lovas Gábor

Rendező: Soós Emőke

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg!

You may also like...