Skip to content

Hivatalosan is megkezdődött a 10. Színházi Olimpia

A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Április 15-én hivatalosan is megkezdődött a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia, melynek nyitórendezvénye Budapest több helyszínén, számos programmal, artistaprodukcióval, koncertekkel és utcaszínházi performanszokkal várta az érdeklődőket.

A Duna-parton, a Nemzeti Színháznál felvonták a rendezvény zászlaját. Az ünnepségen a rendezvénysorozat művészeti vezetője, a teátrum vezérigazgatója elmondta: négyéves előkésztő munka eredményeként kezdődhet most meg a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia.

„Álmom és sokunk álma valósul meg mostantól” – hangoztatta Vidnyánszky Attila. Beszédében köszönetét fejezte ki mindenkinek, akik az esemény létrejöttét segítették: a színházi olimpia szervezőbizottságának a szervezés jogának elnyeréséért, a kormánynak a támogatásért és személyesen a miniszterelnöknek a segítségért. Elmondása szerint partnerként több mint 100 intézmény valósítja meg együtt ezt az álmot.

A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Kiemelte: céljuk az volt, hogy az esemény ne csak egy szűk színházi elit ünnepe legyen. A nyitórendezvény estig tartó programjában közreműködtek a Pénzügyőr Zenekar, Berecz András, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti intézet hallgatói, a Martonvásári Szent László Huszár Egyesület és a Fehérvári Huszárok. 

Az eseményen fellépett az SZFE zenekara, Dánielfy és Földes László Hobo. Utcaszínházi produkciókat mutattak be, a Déryné Társulat tagjai pedig a Karzat Színház interaktív óriás társasával várták az érdeklődőket.

A Somlay Artúr sétányon 18 óra 30 perckor elindult a Nemzeti Színház felé a 10. Színházi Olimpia központi jelképének választott bárka: a 25 méter hosszú bárka-installáció fedélzetén a fesztivál három hónapos, országos programsorozatának társszervező színházai és fesztiváljai képviseltették magukat.

A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az esti megnyitón Vidnyánszky Attila mellett beszédet mondott Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának alapító elnöke. Fellépet Szarka Tamás és zenekara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Bagossy Brothers Company és a Hiperkarma.

A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója – fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Duna-korzón 19 óráig számos külföldi társulat utcaszínházi produkcióját láthatta a közönség, melyhez nyolc magyar társulat is csatlakozott.

A Fővárosi Nagycirkusz Belgrád rakpartról induló Átmentem című eseményén 16 óra 30 perckor Ifjabb Simet László artistaművész kötélen egyensúlyozva kelt át a Duna felett. Az esemény a Danubia Zenekar programjával kezdődött meg.

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpián 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.

A különleges előadások, színházi, tánc-, báb-, gyermek- és ifjúsági fesztiválok, amatőr- és diákszínjátszó találkozók, kiállítások és szakmai programok szerte az országban zajlanak.

A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Láthatók lesznek előadások Olaszországból, Németországból, Svájcból és Angliából, műsorra tűzik dél-afrikai köztársasági, kínai, japán és mexikói társulatok produkcióit is.

A színházi olimpiához több mint 20 fesztivál csatlakozott, közöttük az idén jubiláló VéNégy Fesztivál, a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, a Karinthy Színház Mesemondó Fesztiválja és a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színház szervezésében, amely az olimpia központi eseménye.

Forrás: https://szinhaz.org/2023/04/hivatalosan-is-megkezdodott-a-10-szinhazi-olimpia/

You may also like...