Skip to content

Atkáktól tüsszög

Zenével, dalokkal, kisfilmekkel színesített nyitóeseménnyel vette kezdetét immár harmadik alkalommal a Békéscsabai Napsugár Bábszínház által szervezett fesztivál. Talán röviden, szárazan és tömören így lehetne összefoglalni a három és fél napos csoda kezdő szakaszát.

No de azért ne szaladjunk így előre.

_MG_1422

  1. Rokodál

A bábszínház tagjaiból alakult zenekar, kiegészülve a színészekkel vitték a prímet csütörtök délután az Ibsen Teátrumban. Elfogult meggyőződésem szerint felveszik a versenyt a legjobb gyerekzenekarokkal az országban. Ehhez elegyítsünk 2×3 nap alatt, azaz két év drámaíró versenyén elkészült dalokból egy csokrot, és kész egy komplett műsor. Hangsúlyozom: néhány óra alatt komponált slágerekről (pl. a Koffertigris dal, a Pisilő pasiló vagy éppen a Hiába is jönne bárki) van szó.

  1. Két év termése

Képek, videórészletek, hangulatok, karakterek: a vizuál visszatekintést végignézve jött rá az ember, hogy nem üres frázis a csoda szót biggyeszteni a bábos drámaíró mellé.

  1. Sorsolás
A téma kihúzása

A téma kihúzása

Volt már „Fény az alagút végén”, „Egy cseppnyi önbizalom”, most pedig az „Atkáktól tüsszög”. Az első kettő megismerését követő kezdeti ijedtség után remek drámák és előadások születtek, akkor miért kellene tartani korunk népbetegségétől, az allergiától. A bizakodók: Szabó T. Anna érintett, hiszen porallergiája van, Markó Róbert ifjúkori jó barátját Atkának becézték. Egyedül Vörös Istvánon érződött némi csalódás, amikor elárulta, hogy ezt a témát szerette volna legkevésbé a 10 közül.

Kemény éjszaka vár az írókra, akik viszont nem fogják tétlenül várni, míg felkel majd a nap. Hogy mi sül ki belőle, azt igazán csak vasárnap tudjuk meg. Addig vér, veríték, röhögés. Rendezők és színészek játéka, hang- és fénytechnikusok, súgók, zenei munkatársak, báb-, díszlet- és jelmezkészítők megfeszített munkája. Tessenek eljönni péntek délután, szombat délelőtt és délután, majd vasárnap délután 3 órakor az Ibsen Házba.


A tények:

Téma: Atkáktól Tüsszög

Hátelevő idő: 76 óra

Írók, rendezők, színészek, próbahelyek:

Az írók: Vörös István, Szabó T. Anna, Markó Róbert

Az írók: Vörös István, Szabó T. Anna, Markó Róbert

I. csapat: Markó Róbert író – Kolozsi Angéla rendező – Balázs Csongor (Napsugár), Czumbil Emőke (Napsugár), Spergel Anna (Kövér Béla, Szeged – jó, aki nem ismeri, annak ez így furcsa lehet), Presits Tamás (Jókai), Halmágyi Éva (Ariel, Marosvásárhely), Bonczidai Dezső (Ariel, Marosvásárhely)

II. csapat: Vörös István író – Katkó Ferenc rendező – Vesselényi Orsolya (Jókai), Schneider Jankó (Hepp-Trupp, Szeged), Szabó Dániel (Ariel, Marosvásárhely), Csortán Erzsébet (Napsugár), Szőts Orsi (Napsugár), Fekete Gréta (Vojtina, Debrecen) – Táncterem

III. csapat: Szabó T. Anna író – Kuthy Ágnes rendező – Czumbil Örs (Napsugár), Biró Gyula (Napsugár), Telenkó-Oláh Tímea (Vojtina, Debrecen), Köböl Lilla (Jókai), Nagy Viktórai (Hepp-Trupp, Szeged) Gáll Ágnes (Ariel, Marosvásárhely) – Sík Ferenc próbaterem

You may also like...