Skip to content

Szokjunk össze!

Varsányi Péter csapatához érkezve Szőts Orsinál a szó: „Ismeritek, nem? A focicsapat copfos tagját interjúvolják, és megkérdezik, hogy lányként milyen érzés fiúk közt focizni? De hát én fiú vagyok. Snitt.” A kedélyes derű enyhe kifejezés a teremben uralkodó hangulatra.

Péter gyors szereposztása tudatosságot, ugyanakkor színészközpontú vezetést jelez. „Orsi, te leszel a szerelő I., másik Orsi a szerelő II., Dávid szerelő III., Gyuszi szerelő IV. Viszont a következő jelenetben elhangzó mondatoknál szabad rablás van. Azért arra figyeljetek, hogy egyensúlyban legyetek.”

Ismét Szőts Orsi javaslata bontja meg a sorokat: „Ejtsük olyan rúzsamagdisan: szárálő”. Majd a viharok szóra beindul az agymenés. „Legyen rock alatta! Viharock! Igen, lehetne rockos zene!”, „Majd megmutatom azt a Gorillaz számot!”, „Orkán!”- hörgi erre Gyuszi.

A színészek egyként állapodnak meg: „Az utolsó mondatot lehet kórusban!”

„Az jó, szokjunk össze!” – jön a válasz a rendező részéről.

Sebők Bori művét Szilágyi Bálint olvassa fel a rögtönzött társulatának. Meglepő csend és fegyelmezettség kíséri halk szavú, de szuggesztív előadását. A darab zárómondatát követően Bálint kiosztja a szerepeket. Nincs ellenvetés. Akkor jövök rá, hogy ez a Bábos Drámaíró, amikor Balázs Csongor kissé félve jelenti be: akkor most ő átmegy a színházba, és ott játszik egy darabban. (Az Állat(i) mese című előadásban Kukor Estephn Pityut, a hőstenor kakast alakítja.) De csak az első 10 percben szerepel, aztán jön is vissza.

A rendezőt ezzel ennyivel zökkenti ki nyugalmából: „Nem baj, most úgyis átmegyünk a jelmeztárba jelmezeket választani, majd mindenkitől a darab átolvasását, feldolgozását kérem. 13 órakor találkozunk itt, és folytatjuk.”

Szenteczki Zitát gyorsan megihlette a darab. Rögtön látta a díszletet, a karakterek megjelenítését, és szinte megkönnyebbülve konstatálta, hogy a rövidre szabott idő inspirálja, ahelyett, hogy túlgondolná a koncepcióját, elképzeléseit. Ennek megfelelően kiválogatta a megjelenítéshez szükséges eszközöket, és átadta a színészeknek. A főszerepet egy méteres csőfogó kapja.

Jelen sorok írása közben éppen a Delta c. egykori kultműsor főcímzenéje hallik a harmonikán.

You may also like...