Skip to content

Napsugártól Napsugárig “Mit ér a bábművészet?”

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként, és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Ezt talán már mindannyian tudjuk, ahogy azt is, hogy Békéscsabán, kevésbé terhelt időkben egy egész hetet áldoznak a kulturális intézmények, a kultúra meghatározó szereplői e neves nap és természetesen a magyar kulturális értékek megünneplésének. Idén, az online formában történő programfolyam keretein belül, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a mellett, hogy a bábjátszásra, mint a magyar kultúra fontos értékére kívánja felhívni a figyelmet, egy jelentős és talán kimondható, a megyeszékhely szempontjából kultúrtörténeti jelentőségű eseményt is ünnepel.   2021. január 22-én, a magyar kultúra napján kerül átadásra a Modern Városok Program keretében megvalósuló Munkácsy-negyed projekt részeként megépülő új bábszínházépület munkaterülete és veszi kezdetét az építkezés, melynek végén az ország tizenharmadikként megalakuló hivatalos bábszínháza önálló épületben folytathatja majd munkáját. Ünnepi összeállításunkat is ennek az eseménynek szenteljük. A békéscsabai bábjátszás immár 72 éves útkeresésének, a szakmai dilemmáknak, a szép pillanatoknak és e nagyon fontos – bizonyos tekintetben – végállomásnak, ami egyben egy új fejezet kezdete is.

2019-ben ünnepeltük a békéscsabai bábjátszás történetének 70. évfordulóját. Ekkor írt összefoglaló kötetet Jászay Tamás Napsugártól Napsugárig címmel, mely az 1949-2019 közötti időszak békéscsabai bábtörténetének összegzése. Akkor úgy fejezte be írását, hogy a Munkácsy-negyedben tervezett épületről beszélgetett Lenkefi Zoltánnal, bábszínházunk igazgatójával, majd így zárta sorait: „De mindennek a részletezése már a Napsugár Bábszínház történetének legújabb, még el sem kezdődött fejezetéhez tartozik.” A mai nappal tehát elkezdődött ez a fejezet is!

„Mit ér a bábművészet?” Teszi fel a kérdést már 1969-ben az újságíró Lenkefi Konrádnak. A kérdés akár ma is jogos lehet és nyilvánvalóan számos szakember és egy egész bábos szakmai folyamatos dilemmája ez. Itt és most nem dolgunk erre választ adni, de mégis vessünk fel azért néhány gondolatot. A művészi bábjáték a 20. század első évtizedeitől fogva a magyar kultúra része. Az irodalom és a képzőművészet elválaszthatatlan részei a bábszínháznak, így a bábjáték a kultúra minden szegletét átszőve, gyakran önálló kulturális értékkel bír egy bábelőadás szövege, a báb vagy a bábdarabhoz készült zene. A bábjátszás, mint ahogy a színház műfaja maga is kulturális értéket teremt és kulturális értéket őriz. Újra gondol, újat alkot, hagyományt őriz és modernizál, életben tart, életre kelt, vagyis folyamatosan fejlődik, miközben vég nélkül táplálkozik a múlt értékeiből. Egy műfaj, mely minden korosztálynak szól, mint egy remek „társas-játék”, 1-99 éves korig.

A mai nappal útjára induló új fejezettel tehát a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulata továbbra is elkötelezi magát a kulturális értékek ápolása, a színvonalas bábjátszás és a békéscsabaiak mellett! A békéscsabai bábjátszás 75. és a Napsugár Bábszínház 20. születésnapját pedig már ünnepeljük együtt egy új épületben, a Munkácsy-negyed szívében!

https://youtu.be/t2rr3ICqg-o

You may also like...