Skip to content

Lelkünkben kap szárnyra Pablo

Lelkünkben kap szárnyra Pablo

avagy miért éppen pegazus a XVI. Nemzetközi Bábfesztivál jelképe

 

Lovarda, istálló… Zsóka mondja csődörök, Anti mondja kancák… Vidám hangulatban díszítették a szervezők a Napsugár Bábszínház és a Békéscsabai Jókai Színház előtti teret, az Ibsen Ház udvarát és a termeket. Lovak repülnek, lógnak és színesen pompáznak mindenütt. Hirdetik, hogy hamarosan kezdődik a XVI. Nemzetközi Bábfesztivál. Hogy miért éppen pegazus lett a fesztivál jelképe, azt Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója árulta el:

  • A plakátterveket és a logót mindig egy képzőművész gondolatai alapján indítjuk el. Ebben az évben a Csabagyöngye Kulturális Központban volt egy kiállítás Farkas-Pap Éva keramikus és szobrászművész alkotásaiból. Tulajdonképpen kis állatkákat láthattunk, nagyon szépen, finoman, művészien megfogalmazott alkotások voltak. Nagyon hasonlítottak egy bábszínház kellékeire, úgy gondoltam, akár létre lehetett volna hozni egy bábszínházi előadást is ezekből a szobrokból. Macska és farkas is szerepelt a tárlaton, eszembe is jutottak például a Brémai muzsikusok. Felhívtam az Évát, aki békéscsabai származású, most Budapest mellett él. Egyébként is benne van az idei évadunkban, hogy Békéscsabával foglalkozunk, így teljesen kézenfekvő volt. Megkérdeztem tehát, mi lenne, ha készítene egy külön kis állatkát a bábfesztiválnak, kis kabalaállatot, olyasmit, amit az olimpiákon szoktak. A művésznő azonnal beleegyezett, és aztán egy ló lett belőle. Így született tehát a XVI. Nemzetközi Bábfesztivál jelképe. Farkas-Pap Éva egyébként a lóból elindított egy olyan gondolatot, hogy a bábszínház és a képzeletünk váltja tulajdonképpen pegazussá a lovat. Ez annyira jó ötletnek tűnt, hogy a plakáton is ezt vezettük végig, ez a szárnyas ló látható mindenhol és remélem, hogy mindenkinek a lelkében a ló egyszer csak pegazussá válik.

A bábszínház-igazgató hozzátette, elkészítették ennek a lónak a nagyobbik verzióját is, aki a Pablo, a bábló nevet kapta. A kollégák Pabloval vezetik majd fel  a különböző előadásokat. Minden darab előtt látható lesz egy kis etűd, amivel megpróbálják kicsit hangulatba hozni a közönséget. Szóval Pablo a plakátról leugorva birtokba veszi Békéscsaba főterét a fesztivál ideje alatt.

 

G.M.

anti es a lo jozsi gabor lovak pablo zoli es a lo Zsóka lovak

You may also like...