Skip to content

Bábfesztivál sajtótájékoztató

2015 május 20-án eldördült a startpisztoly, megtartottuk a XVI. Nemzetközi Bábfesztivál sajtótájékoztatóját.

Bábszínház lesz az egész város

Kilenc hazai és öt külföldi társulat a fesztiválon

A XVI. Nemzetközi Bábfesztivált rendezik meg Békéscsabán június 19. és 21. között; az előkészületekről a szervezők május 20-án tartottak sajtótájékoztatót a városháza dísztermében. Az előadásokra – a hagyományoknak megfelelően – elsősorban a gyermekeket várják, de a kiegészítő programok (felvonulás, cirkusz, tűzugrás, koncertek és bemutatók) igazi családi szórakoztatást ígérnek az érdeklődőknek.

(Niedzielsky Katalin tudósítása)

A békéscsabai bábművészet és a nemzetközi bábfesztiválok története komoly múltra tekint vissza; városunk már a hatvanas évektől rendszeresen adott otthont bábos találkozóknak, szakmai tanácskozásoknak, majd nemzetközi seregszemléknek. A Lenkefi Konrád vezette Napsugár Bábegyüttes 1949-től működött, és a rangos szellemi műhely 1964-re nemzetközi hírnévre és kapcsolatrendszerre tett szert. 1967-től két-, 1974-től pedig háromévenként rendeztek nemzetközi bábfesztivált, amelynek szakmai elismertségét fokozta, hogy a fővédnökséget az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség vállalta.

A békéscsabai bábjátszás történetének mérföldköveit a sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester idézte fel, majd örömmel üdvözölte a következő „nagy jelentőségű és várhatóan nagy sikerű fesztivált”. A házigazdával együtt kilenc város (Eger, Budapest, Göd, Kaposvár, Tiszaalpár, Kecskemét, Debrecen, Biatorbágy) együttese és öt külföldi társulat (olasz, orosz, cseh, holland, indonéz) mutatkozik be három nap alatt.

  • Az együttesek produkcióin, a közönség szórakoztatásán túl komoly idegenforgalmai hozadékkal is párosul egy ilyen rendezvény a város, a megye számára – hangsúlyozta a polgármester. – A gyerekeket és a felnőtteket együtt várjuk, igazi családi programokkal készülünk. Azt kívánjuk, hogy a hazai és távolról érkező közönség egyaránt jól érezze magát, a vendégek ismerkedjenek meg a város nevezetességeivel, kóstolják meg a híres kolbászt, és vigyék el Békéscsaba jó hírét a nagyvilágba.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóhelyettese különös hasonlattal kezdte mondandóját. Arra utalt, hogy manapság sok szó esik a házasság válságáról, kivétel ez alól a Jókai Színház és a Napsugár Bábszínház „házassága”, együttműködése, amely zökkenőmentes. Ha esetleg mégis akad konfliktus, azt elegánsan megoldják. Seregi Zoltán támogatásáról biztosította a bábszínházat, mint mondta, minden technikai és szellemi segítséget megadnak az izgalmas, szakmailag rendkívül fontos eseménynek, hogy minél nagyobb híre, sikere legyen.

Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója ismertette a programot, amely ugyancsak a hagyományokat követi, hiszen már az első nemzetközi fesztiválon, 1968 júniusában a gyermekközönségnek játszottak a meghívott hazai és külföldi társulatok, és már akkor is voltak kiegészítő programok, szakmai viták a produkciókról, utcai rendezvények, hangversenyek, bemutatók. A célközönség változatlanul a gyermeksereg, de a színes repertoárból a felnőttek is találhatnak maguknak érdekes programot. Június 19-én, pénteken 15 órától például óriásbábos felvonulás lesz a Csaba Centertől az Ibsen Házig, este Pribojszki Mátyás nyitó koncertjére várják a közönséget a városháza udvarán. A színház előtti téren mutatványosok, cirkuszosok szórakoztatják a nagyérdeműt, játszótér és csúzlizda is lesz. Újdonság a Szent Iván éji tűzugrás június 20-án délután a városháza előtt, továbbá kézművesvásár és néptánc is szerepel a kínálatban, vasárnap este Szabó Balázs és bandája zárja a programot. A fesztivál előadásait a Jókai Színház nagyszínpadán, az Ibsen Ház Stúdiószínházában, a bábszínház II. emeleti termében, a belső udvaron, illetve a színház előtti téren láthatják az érdeklődők.

A sajtótájékoztató résztvevői megismerkedhettek Farkas Pap Éva szobrászművész lovacskájával, amelynek színes rokonát láthatjuk a fesztivál plakátján; a kedves szobrocskát kapja majd ajándékba minden meghívott báboscsoport.

Niedzielsky Katalin

You may also like...