Skip to content

Az első nap fellépői

Az első nap fellépői:

  • BábSzínTér

A színház célja a bábszínházi kultúra ápolása, bemutatása, egy állandó bábszínházi műhely létrehozása Kaposváron.

Tevékenységünk a művészi és a pedagógiai bábjáték eredményeinek felhasználására, azok megismertetésére, valamint egy modern, mai, hiteles bábszínházi nyelv kialakítására irányul.

Pályi János: Vitéz László és az elátkozott malom

Vásári bábjáték

Tervező: Majoros Gyula

Rendező: Kovács Ildikó

Szereplő: Pályi János

Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. Ez a valaki most itt van, s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják!

A hagyományos vásári bábjátékban a piros sapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg.

Részlet Pályi János előadásából:

https://www.youtube.com/watch?v=2eUc-7Zys7o

Fotók Pályi János előadásából:

 

  • Poppen Opera Podium (Hollandia)

A társulat Hollandiában élő magyar, brazil előadó- és képzőművészekből áll, akik elsősorban külön-külön vesznek részt a holland művészeti életben. Az énekesek Ad Libitum Vocal Ensemble név alatt gyakran koncerteznek is. Claudio B. Riberio saját zenekarával (Collegium Musicum Den Haag) barokk zenét játszik. Horváth Márta munkái, gyermekfoglalkozásai a Zimezum báb- és dramatikus színházi produkciók és kézműves alkotások műhelyében kapnak helyet.

A bábopera (’Holdhinta’) megszületésében a találkozásuk, az ismeretségük játszott szerepet. Az első előadásra 2013 októberében a hágai magyar nagykövetség felkérésére került sor.

L’abbraccio della Luna  ( ’Holdhinta’ )

Bábopera egy felvonásban, olasz nyelven

Szerző:     Horváth Márta

Tervező:   Horváth Márta

Zeneszerző:     Joseph Haydn

Rendező:    Horváth Márta

Szereplők:   Mester Ildikó Blanka – szoprán (Celia)

Kovács Katalin – mezzoszoprán (Grófné)

Bálint Gábor – tenor (Gróf)

Claudio Barduco Ribeiro – csembaló

Horváth Márta – báb

Az előadás történetéhez Haydn életének és munkásságának Magyarországon töltött évtizedei szolgálnak alapul. Az új operamese ebből a gazdag anyagból ad ízelítőt. A szereplők karakterei, azok életkörülményei, a jelenetek kiválasztott helyszínei, a válogatásban felcsendülő áriák idézik meg Haydn ismert operáinak hangulatát és a komponista különleges és tiszteletre méltó személyes varázsát.

Részlet a hollandiai Poppen Opera Podium előadásából:

https://www.youtube.com/watch?v=0nzHyGVx4Eg

Fotók a hollandiai Poppen Opera Podium előadásából:

 

  • Balassi Táncegyüttes

A fesztiválon bemutatkozott a békéscsabai Balassi Táncegyüttes is a Ládafia előadásával, melyben a néptánc kapta a főszerepet. Zenéjét Falusi László szerezte, a jelmezeket Mlinár Péter és Mlinárné Kolarovszki Mária, a díszletet Lenkefi Zoltán tervezte. Koreográfus és rendező Mlinár Pál.

Részlet a Balassi Táncegyüttes előadásából:

https://www.youtube.com/watch?v=-vRjAZrEjSg

Fotók a Balassi Táncegyüttes előadásából:

 

You may also like...