Skip to content

A gyerekek fogják érteni az utalást – 3-as atka

– „A szájmaszk óriási ötlet!”
– „A banya legyen olyan, mint Hannibal Lecter.”
– „Igazából egy katonának képzelem el a banyát. Nem egy klasszikus boszorkának. Boszi, mint bossie: főnökösködő. A gyerekek fogják érteni az utalást, a felnőttek nem biztos.”
– „Gázmaszk. Legyen gázmaszk.”
– „Van. Két oldalt légzőnyílással. A mikroport pont belefér, és azzal jól el tudjuk torzítani a hangot.”
– „Kismamatornánál pont az arc a lényeg.”
Jó ég! Hova kerültem? Biztos, hogy bábelőadás van születőben? Az elkapott mondatok akár el is bizonytalaníthatnák a gyanútlanul beeső Blogírót, de kis idő múlva, hallgatva az írót és a rendezőt, megnyugszik.
Szabó T. Anna, az ALLEGRIA – avagy a diadalmas kispárna szerzője szemhunyásnyit sem aludt, mégis a csapatával van, kiegészítéseivel segíti Kuthy Ágnes rendezőt. A színészekkel együtt elemzik, értelmezik a szöveget.
Következő snitt_MG_1740
A társulat egy Laokoón-csoportot formázva ad ki különböző állathangokat. A kakofóniából egy kutya, súlyát elfogadni képtelen hízó, macska, tehén, birka, kakas alakja bontakozik ki. A Boszit alakító Telenkó-Oláh Tímea szigorú kinyilatkoztatását a macska, Gáll Ágnes közbenyávogása zavarja meg. Már első mozdulata zavarba ejtő hitelességgel jeleníti meg az öntörvényű házi kedvencet. Hasonló hatást vált ki, ahogy Tímea egy mozdulattal, jelesül egy vállrángással mutatja be egy ló karakterét.
„Sztanyiszlavszkijt elfelejtjük, pláne Brechtet.” – adja ki az egyértelmű instrukciót a rendező. „Találjuk már ki együtt, hogyan kellene kialakulnia a mozgásnak. Négyen nem tud kupac létrejönni.” Felvázolja az elképzelését, és azonnal jönnek az ötletek. „Alkossunk félkört.”, „Talán nekem kívül kellene állnom.” „Kapaszkodjatok össze, körözzetek. Egyre gyorsabban, egyre erősebb lábdobbantásokkal. Ezzel egy feszült, kissé nyomasztó hangulatot tudunk kelteni.”
A körözéses dobbantás tetőfokán prózai egyszerűséggel takarítószerek érkeznek. Előbb felmosófák, rongyok, szemeteszsákok, majd porszívó, seprű, portörlő. Hogy mi lesz a sorsuk, miként elevenednek meg, arra még tippelni sem merek. Kuthy Ágnes instrukciói, a színészek bevonásával alakított dramaturgia mindenesetre már most egy erős előadás képét sejteti.

You may also like...