Skip to content

A csávó darabjaira hullik – a 2-es atka

Az Anya, Csortán Zsóka kezében okostelefon, az asztal túloldalán az Apát megjelenítő Schneider Jankó Békés Megyei Hírlapba temetkezik. 1 perc alatt felvillant 12 grimaszt, és legalább négyféle módon varázsol elő egy papírcetlit. Utoljára a szájából illuzionálja elő.
A nyitó vita komolysága elillan, mit elillan, meg sem teremtődik igazán a Jankó és a papír kapcsolatának sokszínűsége miatt. Az író, Vörös István is élvezettel nézi, ahogy éjszaka írt sorai megelevenednek. A konfliktus csúcspontján kiderül, hogy az Anya elengedte a gyerekeket az atkakirályhoz.
Hogy miért ez a csúcspont?
Katkó Ferenc, a darab rendező segít a megértésben:
„A csávó darabjaira hullik. Ha azt meg tudnád csinálni… Azt mondták, Te mindent meg tudsz csinálni. Ha ez egy rajzfilm lenne, akkor leesne az álla, félrecsúszna a szeme, gőz jönne a füléből.„
Schneider próbálkozik, mindenki örömére. A rendezőnek tetszik, de valami hiányzik.
„Ettél már papírt?” A kérdést pillanatnyi csend követi, majd a szerepe szerinti Apa elszánt tekintettel teszi a szájába az első fecnit. Utoljára a Sose halunk meg című film Imijét láttam így krémest enni. A sokadig szelet után…
Katkó további papírokkal segíti ki, majd maga is megmutatja, mire gondol. Végül megnyugtatóan hozzáteszi: az előadásra majd tisztát veszünk, nem ilyen ólmosat.
Schneider Jankó pedig addig-addig formálja a karaktert, míg egyértelművé válik: a csávó darabjaira hullt. _MG_1719Ebédszünet.
Írás közben érkezik a hír: atkahadsereget kell gyártani. Minimum 100 darabosat.
A frissen érkezett hír írása közben érkezik az újabb kérés: 2 x 20 táncoló akta rendel.

You may also like...