Skip to content

Véget ért a játék

Érdekes időutazás a víz világnapján- ennek a hírnek a nyomán születtek meg a IV. Bábos Drámaíró Verseny darabjai csütörtök éjszaka, majd az írók után a rendezőkön és a színészeken volt a sor, akik egészen vasárnap délutánig dolgozhattak együtt, hogy végül, mindössze két és félnapnyi próba után, a nézők elé álljanak az előadásokkal.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház és idén a Bóbita Bábszínház társrendezésében szervezett megmérettetésen három író (Sebők Bori, Tóth Réka Ágnes, Pozsgai Zsolt), három rendező (Szenteczki Zita, Szilágyi Bálint, Varsányi Péter) és természetesen három csapat „játszott” együtt (Békéscsabai Napsugár Bábszínház, Bóbita Bábszínház, Vojtina Bábszínház, Békéscsabai Jókai Színház).

Vasárnap délután megszülettek az eredmények is. 12 óra írás és 46 próbaóra után három fantasztikus előadást láthatott a Sík Ferenc Kamaratermet megtöltő közönség. A szakmai zsűri (Elek Tibor – irodalomtörténész, kritikus, a Bárka főszerkesztője; Zalán Tibor – József Attila díjas magyar költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár; Jászay Tamás – kritikus; Gimesi Dóra – a Budapest Bábszínház dramaturgja; Gabril Cadariu – a marosváráshelyi Ariel Bábszínház igazgatója), valamint a publikum döntött a legjobbakról.

A legjobb dráma díját Tóth Réka Ágnes nyerte Oázis című darabjával.

A legjobb rendező díját Szilágyi Bálint nyerte, aki Sebők Bori Csatornajárás című művét vitte színre.

A legjobb színész díját Kalocsányi Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház művésze nyerte.

A legjobb színésznő díját Fekete Gréta, a debreceni Vojtina Bábszínház művésze nyerte.

A legváltozatosabb karakter díját Balázs Csongor, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művésze nyerte.

A legjobb előadás díját Szenteczki Zita rendezésében, Pozsgai Zsolt: A víz elrablása, avagy Lina és a Nagyhatalmú Karbantartó esete című darabja, illetve az azt színre vivő csapat (Czumbil Örs (Napsugár Bábszínház), Baditz Dávid (Vojtina Bábszínház), Fekete Gréta (Vojtina Bábszínház), Vadon Judit (Bóbita Bábszínház), Barkó Réka (Vojtina Bábszínház) nyerte.

A csapata duplázott, a közönség véleménye megegyezett a zsűriével.

 

Érdekessége, hogy a délután során 5 bábszínházigazgató (Pécs, Kecskemét, Debrecen, Marosvásárhely , Békéscsaba) is részt vett a bemutatókon.

You may also like...