Skip to content

KEZDETÉT VESZI A 10. SZÍNHÁZI OLIMPIA

Idén 10. alkalommal kerül megrendezésre az 1995-ben a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében életre hívott színházi találkozó. A Magyarországon megrendezésre kerülő, három hónapon át tartó eseménysorozat 750 programot ölel fel. 58 országból, 400 társulat 7500 fellépője érkezik hazánkba.
A 10. Színházi Olimpia keretében a Magyarországi Bábművészek Szövetsége a tizenhárom vidéki bábszínház összefogásával Bábművészeti Világtalálkozót szervez április 9. és június 30. között. A 13 vidéki bábszínház az összefogás jegyében, triolákba szerveződve vesz részt a programsorozaton. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a kecskeméti Ciróka Bábszínház és a szegedi Kövér Béla Bábszínház alkotja a Dél-keleti triolát.
Elsőként a Figurák Háza program valósul meg, melynek keretében az izraeli Yael Rasooly Paper Cut című előadását láthatja a közönség. Április 13-án Kecskeméten, 14-én Szegeden és 15-én Békéscsabán.

A Bábművészeti Világtalálkozó második állomása a Határtalanul magyar program. Május 13-15 között Écsi Gyöngyi vágsellyei születésű lelkész, népdalénekes, -gyűjtő, bábszínész érkezik hozzánk. Szőlőszem Kálmán című előadásával. Először Békéscsabára, aztán Szegedre, majd Kecskemétre. 

A harmadik, és egyben legnagyobb programsorozat a Szervusztok, Pajtikák! nevet viseli. Triolánk május 26. és június 25. között több, mint 30 előadással várja a közönséget. Többek között fellép az ukrajnai Art Prom – V.O.S.A. a gólyalábas menetszínházzal és a spanyol Teatro La Baldufa Zeppelin című utcaszínházi előadásával. Itt lesz velünk Tom Gerder Panora Kinoja és fellép Keresztes Nagy Árpád Krisztus urunk és a furulya című előadásával.
A Bábművészeti Világtalálkozó programjai  a bábművészet sokszínűségét, a műfaj sokoldalúságát, kortalanságát hivatottak képviselni. Óriásbábosok, vásári bábjátékosok, marionett játékosok és még megannyi magyar és külföldi alkotó lép fel április 9- és június 30 között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban, a kecskeméti Ciróka Bábszínházban és a szegedi Kövér Béla Bábszínházban egyaránt. 

Az országos programkínálat elérhető a www.szinhaz.org központi weboldalon. A városokban elérhető programokról a helyben működő bábszínházak weboldalán és közösségi média felületein van lehetőség tájékozódni. 

A 10. Színházi Olimpia főszervezője a Színházi Olimpia Nonprofit Kft.

A magyarországi Színházi Olimpia a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

You may also like...