Skip to content

Indul a II. Bábos Drámaíró Verseny

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház 2015. március 26. és 29. között idén is megrendezi a II. Bábos Drámaíró Versenyt.

A verseny március 26-án, csütörtökön este kezdődik. A bábszínház tagjaiból álló Rokodál zenekar koncertje közben kihúzzák a Békés Megyei Hírlap 2015. március 26-án megjelenő számának cikk címei közül azokat, melyekből később a három író a verseny során egy nap alatt színdarabot alkot. Az írók ezt követően elvonulnak és elkezdik a munkát. Idén Bertóti Johanna, Kolozsi Angéla, Szabó Attila vállalta, hogy egy éjszaka során egyfelvonásos színdarabot ír. Csütörtökön este kerül kisorsolásra az is, hogy melyik színészcsapat, mely rendezővel, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. Ezek után a három báb-színészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából. Idén három rendező Antal Attila, Csató Kata és Kovács Petra állítja színpadra a produkciókat. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeihez a Békéscsabai Jókai Színházból, a debreceni Vojtina és a szegedi Kövér Béla Bábszínházból érkeznek vendégszínészek.

A báb-színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. Feladatuk továbbá, hogy mindhárom darabhoz bábokat, bábos kellékeket készítsenek, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

A kész produkciókat a közönség március 29-én, vasárnap 15 órától tekintheti meg a Ibsen Stúdiószínház színpadán.

A verseny folyamatáról a bloggerek, Varga Tamás és Fábián Tamás aktív szerepvállalásának köszönhetően napra kész információk olvashatók majd a napsugarbab.hu weboldalon. 24 óra alatt készül el a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat különszáma, melyben a megszületett a három bábdarab szövege is közlésre kerül. A lapot már vasárnap délután olvashatja a bemutató közönsége.

A rangos szakmai zsűri, melynek elnöke Tarján Tamás, 2015-ben is átadja a legjobb írónak járó szakmai díjat. Emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb karakter színészt és a legjobb rendezőt is. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

A Csapatok a következők:

 

You may also like...