Skip to content

Hétszínvirág – hét szép varázs – Orosz mese ősbemutatója a Napsugár Bábszínházban

Óriási virág tölti be a színpadot, így kezdődik a Békéscsabai Napsugár Bábszínház legújabb bemutatója, a Hétszínvirág. Az orosz Valentyin Katajev meséjét Ábrahám Eszter dramatizálta, az előadást Kovács Petra Eszter rendezte. Ősbemutatót látott a Napsugár 2014-15-ös óvodás bérletének közönsége; az apróságok az őket kísérő szülők, nagyszülők, valamint az iskolás gyerekek zsúfolásig megtöltötték az Ibsen Ház emeleti előadótermét február 14-én.

(Niedzielsky Katalin kritikája)

 Bölcsődék, óvodák egész sorának névadója, de még olvasókönyvek és munkafüzetek címe is gyakran a Hétszínvirág; a mesés, már önmagában is színes szóösszetétel gyorsan megérinti a gyerekek és az alkotók fantáziáját. Ez a mi csodatevő Hétszínvirágunk Annuska minden kívánságát, pontosabban – mint egy rendes mesében – éppen hét kívánságát teljesíti. A növény minden egyes szirma más színben pompázik, és a kislányt sokszor kihúzza a bajból, örömöt szerez neki, végül pedig neveli is egy kicsit, hiszen jócselekedethez segíti hozzá.

A klasszikus mesét sokan ismerhetik még az óvodából, és most – a bábművészeknek köszönhetően – életre kel, megelevenedik a régi olvasmány. Az író, dramaturg és a rendező igazi bábos família, Kovács Petra Eszter a bábok világában nőtt fel, ahol pontosan tudják, mi kell a legkisebbeknek, hogyan lehet a bábművészet fortélyaival, a színpadi mesével és látvánnyal elnyerni, megtartani a hálás közönség figyelmét. De nézzük csak sorban, mi történik kis hősnőnkkel és a Hétszínvirággal!

Annuskát anyukája elküldte hét perecért, amiket ügyesen meg is vásárolt, de útközben, amíg bámészkodott, ellopott tőle egy kutya. A kislány nagyon bánatosan sírdogált, amikor egy anyóka megsajnálta, a kertjébe hívta és megajándékozta a Hétszínvirággal.

„Virááág!!!” – kommentálja a nyitóképet hangosan, a felismerés örömét kifejezve mellettem egy kisgyerek anyukája ölében. Majd észreveszi a virág ragyogó sárga közepét, és folytatja a közvetítést: „Pötty! Pötty!” Ez a titokzatos növény leginkább a margarétára hasonlít, csak éppen minden szirma más-más színben tündököl: sárga, vörös, kék, zöld, narancssárga, ibolyaszín meg égszínkék. A mesebeli anyóka használati utasítással is ellátja a kislányt: csak tépjen le egy szirmot és mondja el a versikét, a virág máris teljesíti kívánságát. A refrénként ismétlődő varázsvers így szól:

„Szívem szirma, szeretlek,

szállj nyugatról keletnek,

északról meg délfele,

szállj el, szállj el százfele!

Földet, ha érsz kis szirom,

legyen úgy, mint akarom,

tedd meg nekem, szépen kérlek…”

Mit is? Mi mást kérhetne Annuska, mint hogy hadd legyen otthon a perecekkel együtt?! Letépi hát az első, a sárga szirmot, elmondja a versikét, és kérése máris teljesül. Hazaér, anyukája éppen az udvaron tereget, kisöccse a gyerekszobában játszik, Annuska pedig az értékes virágot vázába teszi. Bizony-bizony, már akkor lehet sejteni, hogy a váza előbb-utóbb a szekrény tetejéről leesik, eltörik. De vajon mi lesz a varázserejű virággal?! S mint a pisztoly a színpadon, aminek el kell sülnie, a kistestvér leveri a vázát, anyuka meghallja a csörömpölést. A második kívánság, hogy új váza kerülhessen a régi helyére, Annuska le is tépi gyorsan a második, a vörös szirmot. S láss csodát! A virág ismét teljesíti a kérését, ott az új váza, s rend van megint a szobában.

Anyukája Annuskát kiküldi az udvarra, ahol a fiúk „északi-sarkosat” játszanak, de a lányt, bármennyire is kérleli őket, nem veszik be a csapatba. Ez hősünknek természetesen nem jelenthet gondot, a virághoz fordul, letépi a kék szirmot, és már ott is van a jegesmedvék birodalmában! Eredeti orosz zene szól, és a nagy medvébe rakható kis bocs a jellegzetes matrjoska-babákra emlékezteti a felnőtteket. A kislány majdnem megfagy, ezért gyorsan visszakívánkozik enyhébb éghajlatú otthonába, letépi a zöld szirmot, ami hazasegíti.

A fiúk továbbra sem adnak neki játékot, ezért a narancssárga szirommal a világ összes játékát odavarázsolja, de mohóságát hamar meg is bánja. Az ibolyaszínű szirom segítségével visszaküldi a játékokat a boltokba. Igen ám, de már csak egyetlen szirom maradt! S Annuskának jól meg kell gondolnia, hogy azt mire fordítja. Végül találkozik Vityával, akivel kölcsönösen megkedvelik egymást, fogócskázni hívja, de a kisfiú sánta. Annuska ekkor letépi az utolsó, az égszínkék szirmot, és a kisfiú lába meggyógyul, játszanak és örök barátságot kötnek…

A színpadi nyitókép gyorsan változik: a virágszirmok leborítva, megfordítva először virágos rétet alkotnak, ahol Annuska a perecekért a kutyát kergeti, utána városi utcát, üzletsort, kirakatokat, az Északi-sarkon torlódó jégtáblákat, mérleghintát varázsolnak elénk. A gyerekszobában bababútort látunk, a háttérben a kivetítőn árnyképként az udvaron teregető anyukát. Ízléses, ötletes, többfunkciós díszletet alkotott Wunder Judit tervező.

A bábjátéknál megszokott szövegmennyiségnél talán többet kellett most megtanulni a színészeknek, sőt a bábok mozgatásán túl még többféle hangon is kell megszólalniuk. Balázs Csongor, Czumbil Őrs, Soós Emőke és Szőts Orsi tolmácsolja a gyerekeknek Katajev Ábrahám Eszter által dramatizált meséjét és az ismétlődő versikét. Az orosz történethez, helyszínekhez Gulyás Levente komponált kedves, hangulatos zenét. Annuska ruhája a matrjoska-babák öltözetét idézi. Együtt és összhangban játszik a színpadon baba, kutya, medve, árnykép és praktikusan variálható díszlet – mindez színes, mozgalmas látványt nyújt a gyerekeknek.

  • Sok klasszikus mese könnyen átültethető olyan előadássá, amelyet igazán élveznek a mai gyerekek. Mielőtt elkezdődik a közös munka, már általában van egy verziója a rendezőnek és a tervezőnek, aztán összeülnek és közösen hozzák létre az előadást – mondta Lenkefi Zoltán igazgató a bemutató után. – Kovács Petra bábok között nőtt fel, apja híres rendező. Wunder Judit tervezővel jól ismerik egymás nyelvét, egyetem óta együtt dolgoznak. Megálmodják, megbeszélik, mit szeretnének látni, abból születik meg az előadás, mi itt csak a kiszolgáló személyzet vagyunk…

Az ősbemutató után – a hagyományoknak megfelelően – Lenkefi Zoltán most is rózsával köszöntötte az alkotókat, a tervezőket, a színészeket, a rendezőt, Nagy Ildikó rendezőasszisztenst, a műhelyben dolgozókat, a világításért és a videóért felelősöket. A Hétszínvirág című előadást március végéig folyamatosan 40-50 alkalommal láthatják a gyerekek, utána a megyén belül több településen, majd az országban is játssza a Napsugár társulata.

Niedzielsky Katalin

You may also like...