Skip to content

Édesapám még most is sokat segít

“Édesapám még most is sokat segít”

– Lenkefi Konrád emléktáblájának avatója –

A XVI. Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivál Lenkefi Konrád emléktáblájának avatójával kezdődött június 19-én 11 órakor Békéscsabán a Penza ltp. 1. szám alatt. A helyszínen jelen voltak a bábművész fiai, Lenkefi Péter, Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház jelenlegi igazgatója, menye Deák Réka látványtervező, unokái, Sára, Lola és Soma, korábbi munkatársai, ismerősei, rajongói, valamint Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere is. Szarvas Péter beszédében kiemelte:

  • Ma egy olyan embernek állítunk emléket, aki művészetével, emberi hitvallásával Békéscsabának értéket adott, hírnevet hozott. Lenkefi Konrád ebben a házban élt sok éven át, és itt volt a műhelye is. A sokoldalú alkotóművész munkássága a Napsugár Bábegyüttes művészi arculatát több mint négy évtizeden át határozta meg. Az együttest a város kimagasló értékévé tette, miközben hazánkban és a határainkon túl is segített megismertetni, becsülni a magyar és a csabai bábművészetet. Értett a bábokhoz. Aktív bábjátszó korában megtanulta, hogy a bábu mozgó műtárgy, a finoman megművelt formák akkor tudnak igazán életre kelni, ha a figurán minden az igényeknek megfelelően mozog. Lenkefi Konrád, igazi bábos képzőművészként, mindig alkalmazkodni tudott a vállalt feladathoz, az előadás megfelelő karakteréhez, de szívesen kísérletezett is. A korszerű képzőművészeti törekvésekkel lépést tartva kialakította egyéni tervezői arculatát, amelynek jellegzetes vonásai a bátor, de harmóniára törekvő anyagkezelés, a plasztikai viccek, meglepetések elhelyezése és a finom humor, amely poétikusabb munkáinak is belső derűt kölcsönzött.

A polgármester hangsúlyozta, öröm, hogy a családból tovább vitték ezt a művészeti örökséget, és a bábegyüttes a mai napig művészi értékeket ad Békéscsabának.

Lenkefi Zoltán avató beszédét nehezen kezdte, elmondása szerint egész gyermekkoruk ehhez az épülethez kötődik, édesapjuk ebben a házban élt és dolgozott. Húsz éve ment el…  Lenkefi Zoltán mindig nagyon nagy szeretettel gondol édesapjára, aki mindig mosolygott, mindig jókedvű volt, ezért fia arra kérte a megjelenteket, hogy mindig legyenek boldogok.

  • Nagyon sokszor megkérdezik, hogy hogyan állok én az apámmal, de közben ő tulajdonképpen itt él velem. Lehet, hogy ez pszichológiailag nem megfelelő stádium, amiben vagyok. Lehet, emiatt bolondnak mondanak, de nagyon segít abban, hogy folyamatosan arra gondolok, hogy vajon ő hogyan csinálná és hogyan dolgozna. Látom magam előtt, hogy ő hogyan cselekedne, és nagyon jól esik, hogy egyáltalán még tudunk erre emlékezni és nagyon sokan érdeklődnek emiatt. Én nagyon szerettem apukámat, nagyon szeretem anyukámat, a családomat, tehát nekünk ez egy nagyon nagy trauma volt, amikor ő elment… Azzal próbálom a bánatomat, a gondomat áthidalni, hogy folyamatosan arra gondolok, hogy ő hogyan csinálná. Ez nagyon sokat segít. Biztosan nagyon jól érezné magát most, sokat gondolkodom azon, mi lenne, ha együtt tudnánk dolgozni. Nagyon komoly segítséget jelentenénk egymásnak. – mesélt a bábszínház-igazgató az avató után.

Lenkefi Zoltán köszönetét fejezte ki a ház lakóinak, akik engedélyezték az emléktábla elhelyezését, és a támogatást a helyi önkormányzatnak, a Napsugár Bábszínháznak, a Napsugár Bábszínház Alapítványának, valamint a tábla alkotójának, Prisztavok Tibornak.

A megemlékezés végén Lenkefi Konrád unokája, Lenkefi Lola énekelt.

 

A megemlékezésen készült felvételt az alábbi linket láthatják:

 

You may also like...