Skip to content

Békéscsaba a bábjáték fővárosa

A fesztiválon 300 résztvevő és 27 előadás

Békéscsaba a bábjáték fővárosa

 

A délutáni eső sem rendezte át a programot, június 19-én 300 résztvevővel megnyílt a XVI. Nemzetközi Bábfesztivál Békéscsabán. A három napos seregszemlén 9 külföldi és 5 magyar társulat 27 produkcióval lép fel; újdonság, hogy az előadásokat a gyerekek értékelik.

(Niedzielsky Katalin tudósítása)

Lenkefi Konrád, a Napsugár Bábszínház megálmodója, atyja házán pénteken délelőtt emléktáblát avattak, ahol Szarvas Péter polgármester a művész életművének, a hagyomány éltetésének jelentőségét hangsúlyozta. Lenkefi Zoltán elmondta, nagyon kötődnek ahhoz a házhoz, hiszen ott nőttek fel, több időt töltött lenn a műhelyben apjával, a bábok között, mint otthon.

A megnyitót az Ibsen Ház előtt tartották, ahová a Gólyalábas Garabonciások vezették a Korsó tértől a menetet, miközben zenéltek, doboltak, szaxofonoztak, közös játékra hívták a gyerekeket. Csortán Zsóka rendező, a Napsugár Bábszínház művészeti vezetője köszöntötte a fesztivál résztvevőit, a vendégeket, és bemutatta azokat a kiválasztott gyerekeket, akik majd a produkciókat értékelik. Öt gyermekből áll a zsűri, mindegyik tehetséges valamiben, zenében, táncban vagy rajzban.

A megnyitó résztvevői közösen énekelték el a fesztiváldalt, amelynek szövegét Lovas Gábor, zenéjét Rákóczi Antal írta. A megnyitó után a kaposvári társulat Pályi János Vitéz László című előadását adta elő a népi bábfigura emlékéve keretében. Utána a Balassi Táncegyüttestől a Ládafiát, este holland báboperát, végül Pribojszki Mátyás és zenekarának koncertjét láthatta, hallhatta a közönség, utóbbi az idei Csabai Nyár nyitánya is volt a városháza udvarán.

Még szombaton és vasárnap is a bábjáték fővárosa lesz Békéscsaba, délelőtt 10-től este 18 óráig mutatványosok szórakoztatják az érdeklődőket a Jókai Színház előtt, az együttesek pedig az Ibsen Ház udvarán, a színházban, előtte a téren, a Napsugár kistermében, az Ibsen Stúdiószínházban lépnek fel. A gyermek zsűri vasárnap 18 órától, a budapesti Tatay Színház Az élet kenyere előadása után az Ibsen Ház udvarán értékel, ott lesz a fesztivál díjkiosztó ünnepsége is.

Niedzielsky Katalin

You may also like...