Skip to content

Amikor menni kell

Tudjuk már, a Békés Megyei Hírlap csütörtöki lapszámának melyik írása lesz az alapja annak a három bábjelenetnek, amik a Bábos Drámaíró Versenyen születnek meg.

Nem titok már a szervezők, a játszók és azon érdeklődők előtt, akik ott voltak a csütörtök délutáni sorsoláson az sem, melyik csapat kinek a darabját játssza, és melyik rendező állítja (báb)színpadra. De menjünk csak sorban!

Tanult kollégám pezsgő, szellemes és ötletekben dúskáló posztban találgatta, a 15 hírlapos cikkből mit is írhatnak az arra vállalkozó tollnokok. Rám marad a száraz tények közlése, egyfajta tudósítás.

Nem mintha unalmas lett volna a ma délutáni sorsolás! A bábszínházi zenekar, a Rokodál (Soós Emő, Balázs Csongi, Lovas Gabi, Rákóczi Tóni és Lenkefi Zoli) ezúttal hangszereivel varázsolt – a bábok jönnek holnaptól.

Megismertük a játék főszereplőit; az írókat: Bertóti Johannát, Kolozsi Angélát, Szabó Attilát; a rendezőket: Antal Attilát, Csató Katát és Kovács Petrát. A csapatokat tessék megnézni a lap tetején, lehet kedvenceket választani, baráti társaságok és családok még fogadhatnak is egymás között, melyiküké lesz a legsikeresebb, melyik szerző írja a legjobbat. Választani, fogadni, játszani tehát, mert ez a vasárnap estig tartó bábos drámaíró verseny egy hatalmas játék.

Néhány Rokodál dal és szabály-ismertető, meg az írók és rendezők rövid bemutatása után jött aztán a lényeg: a Békés Megyei Hírlap mai számában megjelent írások közül kiválasztott 15 cikkből melyik alapján születnek jelenetek vasárnap délutánra. A 15 írás felsorolása után (pusztán a címek alapján) Szabó Attila leragadt volna a második oldalon. Számára a Pedagógusok: Galló Istvánné szerint továbbra is sok a probléma tűnt a legígéretesebbnek. Nem tudom, csalódott-e, amikor Bali-Hatala Boglárka, a Csaba Tv főszerkesztőjének kislánya Pocsaji Richárd, a megyei napilap felelős szerkesztője asszisztjával a tízedik oldalról húzott egy címet: Hagyomány lett már a Cseppnyi Önbizalomból. Az egyébként a vizelettartási problémákról szóló rövid cikk címe tehát a befutó; a vasárnap délután háromkor kezdődő bemutatókon derül ki, hova repítette az írók képzeletét, s hogyan jelenítik meg ezt (milyen technikával!) a rendezők és az ötfős társulatok.

Persze nem kell mindenképp addig várni! A türelmetlenek már a pénteken délelőtt 11-kor kezdődő olvasópróbákra is beülhetnek, s aztán a teljes próbafolyamatot végigkövethetik.

Hiszen erről szól az egész hétvége.

Ott kell lenni, menni kell.

IMG_20150326_215735

You may also like...