Skip to content

A szíveknek örömöt, a gondolatoknak szárnyakat adtak

A szíveknek örömöt, a gondolatoknak szárnyakat adtak

Gyerekek zsűrizték a bábelőadásokat

 

Gyerekekre bízták a döntést a XVI. Nemzetközi Bábfesztiválon Békéscsabán, az öt tanulóból álló zsűri hat kategóriában jutalmazta a legjobb előadásokat, és a három napos seregszemle zárásaként június 21-én, vasárnap este természetesen kiosztották a közönségdíjat is.

(Niedzielsky Katalin tudósítása)

 

Óriási játszótér, mutatványosok, minicirkusz várta a gyerekeket a Jókai Színház előtt, a standokon volt bolyongó vitorlás hajó, Kapj el, ha tudsz!, gombhoki, billegető, tekergő teke, egyik sátorban a Circus Mechanicus színpadaiból, a másikban Kádár Ferkó fotóiból láthattunk kiállítás. A Napsugár Bábszínház zenekara, a Rokodál szórakoztatta a közönséget, Soós Emőke gyerekdalokat és megzenésített verseket énekelt a sétából összegyűlő vagy az utolsó bábelőadásról érkező publikumnak. Az igazi vásári hangulatból persze nem hiányozhatott a szappanbuborék és a fagyi. Fiatal szülők hozták a csemetéiket, vagy az apróságok húzták határozottan a nagymamákat a színpad és a tömeg felé.

Hat óra után már mindenki egyre feszültebben várta a díjkiosztót. A fesztiváldal felcsendülése és Csortán Zsóka rendező, a Napsugár Bábszínház művészeti vezetőjének érkezése a gyermekcsapat élén jelezte: a zsűri meghozta a döntését.

  • A fesztivál utolsó állomásához érkezett, és a zsűri megérdemel egy nagy tapsot, mert igazán fáradságos munka van mögöttük – mondta Csortán Zsóka, majd bemutatta a gyerekeket. A zsűri tehetséges tagjait előzetesen úgy válogatták, hogy minden szakterületet képviseljenek a gyerekek. A következők vettek részt az előadások elbírálásban, az oklevelek odaítélésében: Bobály Vendel (mesemondás, Szlovák Gimnázium, Általános Iskola), Gulyás Péter (zene, Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium), Kecskeméti Anna (tánc, Andrássy Gyula Gimnázium), Kovács Laura (színjátszás, Kazinczy Ferenc Általános Iskola), Szenográdi Péter (rajz, Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium).

A zsűri döntése értelmében A legvidámabb előadásért járó oklevelet Fekete Dávid Törökvész Vitéz, avagy Vitéz László és a törökök című produkciója kapta, A legjobb előadászenéért a Ciróka Bábszínház Hamupipőkéjét jutalmazták. A legmeghatóbb történetért a Vojtina Bábszínház A kis December király című darabját tüntette ki a zsűri. A legizgalmasabb bábfigura Fekete Dávid Vitéz Lászlója lett, A legizgalmasabb látvány címet Enrico Monto Szicíliája kapta, A legjobb külföldi előadás pedig az orosz Viktor Antonov Cirkusz zsinórokon produkciója lett. A közönségdíjat is Fekete Dávid Vitéz Lászlója nyerte el.

Csortán Zsóka a seregszemle legmeghatóbb pillanatának nevezte a lovacska, a bábfesztivál jelképének búcsúját.

  • Hölgyeim és Uraim, kedves Gyerekek! Búcsúzik a lovacska, teljesítette küldetését, a szíveknek örömöt, a lelkeknek tisztulást, a gondolatoknak szárnyakat adott. Kedves Gyerekek! Azt kívánom nektek, hogy növesszétek tovább ezeket a szárnyakat, hogy szabadon repülhessetek a Napra, a Holdra és a csillagokra, vagy vissza az emlékeitekbe, a XVI. Nemzetközi Bábfesztiválra, ide Békéscsabára!

A zárszó után a bábfesztivál résztvevői és a békéscsabai közönség az Ibsen Ház udvarán Szabó Balázs és bandája koncertjével ünnepelt tovább.

Niedzielsky Katalin

You may also like...