Skip to content

A mese – az kell!

Ormányos Hüntyüllér és a mosolyárusok eljövetele

Ormányos Hüntyüllér, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház legújabb bemutatójának kedves kis főhőse éppen december elsején, adventi ajándékként érkezett, hogy megörvendeztesse a gyerekeket. Galántai Csaba írta és rendezte a mesejátékot, amelyet Balázs Csongor és Szőts Orsolya adott elő bábokkal.

(Niedzielsky Katalin kritikája)

 

Galántai Csaba színháztörténész, -esztéta, bábrendező és dramaturg Ormányos Hüntyüllér című mesekönyve 2006-ban jelent meg, Lázár Ervin „a kedves, emberformájú ormányos” sérülékenységét, szeretetvágyát, megértő természetét, bölcsességét ajánlotta az olvasók figyelmébe. Kiemelte, hogy „semmi világrengető nem történik vele, ha azt nem számítjuk, ami odabent történik a lelkében. Mert ebben a mesesorozatban erről van szó: bizony az a legfontosabb, ami odabent történik.” Vagyis a lelkünkben.

A könyv 2009-ben érte meg második kiadását, a bábos változata 2011-ben készült el a Napsugár Bábszínházban, most a felújított előadást láthatja a közönség. Galántai Csaba meggyőződése, hogy napjainkban is kellenek, nagyon is fontosak a mesék, hogy a gyerekek tiszta formában találkozzanak a valódi értékekkel, hogy megmutassuk nekik, mi a jó, mi a rossz, segítsük őket eligazodni a világban.

  • A bábszínház feladata, hogy a reményt, a szeretetet mutassa fel a gyerekeknek, ne lefele húzzon a sárba. A meséken keresztül találkoznak már a legkisebbek a valódi értékekkel, amiket tovább kell adni – hangsúlyozta a szerző. – Ha nem írjuk le a történeteket, akkor elfelejtjük azokat. Ha a gyerekek nem tudnak írni, elfelejtenek gondolkodni. Nagyon bízom benne, hogy sikerül ezt az üzenetet eljuttatni a közönséghez és tovább adni az értékeket, amikben hiszek.

A színpadon egyetlen íróasztal és régi írógép, ami muzeális tárgy, a mai gyerekek már nem is ismerik. A történet azzal kezdődik, hogy csalódottan érkezik haza az író, mert a kiadóknak nem kellenek a meséi. Lejárt a „Hol volt, hol nem volt” mesék, a sárkányos, állatkás, királyfis és királylányos történetek kora, a kurta farkú malac ősréginek, unalmasnak számít, ezek az ócskaságok nem veszik fel a versenyt a videókkal, a kritikusok szerint a gyerekeknek is akció és üldözés kell, nem a lelkizés – így indokolják a kiadók az elutasítást.

Az író mellett megjelenik egy kislány, Hanka Panka, aki viszont igényli, kéri a mesét, elmondja, azt tanulta az iskolában, hogy akit elfelejtenek, az kihal. Kihalás ellen legjobb gyógyír a mese – de erre már az író és a kislány párbeszéde döbbenti rá a nézőt. Előkerül egy különös lényecske, túl szépnek éppen nem mondható, de jópofa, hasonlít egérre, elefántra, plüss figurára. Az íróasztal fiókjaiból állatkák jönnek elő: farkas, mackó, nyuszika, róka, benépesül az addig szinte üres szoba.

Az újság és a tudósok állítják, hogy Hüntyüllér nem létezik, majd bemutatják minden nézetből azt, ami nincs, milyen lenne, ha mégis létezne… Csodabogár, pacsizás, kalandok és próbatételek zajlanak, kiderül, hogy csúcson lenni mit sem ér otthon és barátok nélkül. Megtudjuk, aki lélekben erős, nem fog kihalni. Főszereplőink mosolyárusok lesznek, akik a mesét tovább éltetik, éneklik: „mosolyt adni nem nagy dolog”, és mosolyversekért mosolyszájakat osztogatnak minden állatkának.

Ezt a különös kis ormányos, lebegőfülű lényecskét tehát a mese, a dal és a játék tartja életben, a barátság és a szeretet fontossága csendül ki a darabból. A beszélgetős játék főhőse, Ormányos Hüntyüllér mellett jól megférnek és minden híresztelés ellenére nem unalmasak a régi klasszikus mesefigurák: a Nyuszi, a Róka, a Farkas, Mackópajtás és a két Borz.

A négyéves kortól ajánlott előadás látványos, csattanós jeleneteit már a legkisebbek is díjazzák, a nagyobbak megértik a mondandót, hogy milyen fontos érték életünkben a barátság, a szeretet, s mindaz, ami a lelkünkben történik. Galántai Csaba meséjéhez, rendezéséhez a Blattner-díjas Mátravölgyi Ákos tervezte az egyszerű díszletet és a bábokat, az állatfigurákat, a zenét Bakos Árpád szerezte.

Egy héten belül két új produkció is figyelmeztet a digitalizált világ veszélyeire, és ez nem lehet véletlen. A Jókai Színházban A SHÓWKIRÁLYNő és a Napsugár Bábszínház Ormányos Hüntyüllére egyaránt azt üzeni, hogy sem a videójátékok, sem a showbusiness, a bóvli nem pótolja a gyermekek fantáziáját fejlesztő, lelkét gazdagító mesét, a maradandó, építő irodalmi, művészi értékeket.

Niedzielsky Katalin

You may also like...